В 60-хилядния Александруполис туристическият бранш се радва на сезон, за

...
 В 60-хилядния Александруполис туристическият бранш се радва на сезон, за
Коментари Харесай

Турците са най-хубавото, което можеше да ни се случи

 В 60-хилядния Александруполис туристическият отрасъл се радва на сезон, за какъвто могат единствено да си мечтаят даже на Егейските острови. Тук туризмът е целогодишен бизнес. „ Идват най-много хора от Турция. Отначало ги гледахме съмнително, само че бързо осъзнахме, че по-хубаво нещо не можеше да ни се случи “, споделя с усмивка Кириакос Стогос. Неговият рибен ресторант даже не е на брега, за разлика от множеството други заведения в Александруполис. Въпреки това ресторантът му се радва на огромна известност измежду заможните турски туристи, които с ненаситност харчат парите си. А в Александруполис те са доста.
" Повечето от тези турци не харесват Ердоган "

През предходната година гостите от прилежаща Турция са " произвели " цели 80% от оборота в града. Много от тях идват тук заради вкусните рибни мезета. Други пък се възползват от опцията да пийнат повечко и по-евтин алкохол. Турските туристи не престават да идват и в този момент, макар срутва на лирата.

Дамянос Макариос е наясно, че това не са " обикновени турци ". Мъжът работи като сервитьор към този момент 18 години и добре познава клиентелата. „ Като ги видиш да идват с коли за 140 000 евро, бързо ти излиза наяве “, споделя Макариос и бърза да обслужи прилежащата маса, където го чакат следващите посетители.

„ Въпреки обезценяването на турската лира, тук те се хранят по-евтино, в сравнение с в Измир или в Бодрум “, изяснява сервитьорът и прибавя, че от време на време турските туристи напълно намерено говорели за политическата обстановка в родината им. „ Преди си мислех, че всички турци, които идват тук, са последователи на Ердоган. Но множеството от тях въобще дори не го харесват. Веднъж неколцина турци по този начин се разгневиха, като видяха Ердоган по гръцките вести, че се развикаха да изключим тв приемника. Казаха ни: Дошли сме тук, с цел да не го слушаме, а вие ни го показвате “, споделя Макариос.
 Повечето от паркиралите тук коли са с турска регистрация
Повечето от паркиралите тук коли са с турска регистрация

Турчинът Онур Мустафа идва тук от години. Разказва ни, че Александруполис се намира единствено на 2,5 часа път от вкъщи му в Истанбул. " Тук се усещаме отлично, тъй като можем да бъдем по едно и също време ориенталци и европейци ", споделя младият мъж и изяснява: " Знаете ли, има два типа турци. Едните са небогати и не знаят нищо. Другите са богати, добре осведомени и с съвременно мислене. В Турция има най-малко 20 милиона души, които са толкова заможни, че слабата лира няма да им попречи да си живеят добре ".

" Благодарение на турците въобще не усетихме рецесията "

Точно на това се надяват в Александруполис. " Благодарение на гостите от Турция ние тук въобще не усетихме рецесията ", споделя ресторантьорът Кириакос Стогос. А Дмитрис Ксантулис, управител на 5-звезден хотел в Александруполис, изяснява, че доста от турците идвали тук и поради хазартните игри. " В Турция хазартът е неразрешен. А тук казиното е тъкмо до хотела ни. Градът се нагоди към тази клиентела ", изяснява хотелиерът и прибавя, че сривът на лирата не го тормози. Ксантулис е уверен, че турските му посетители са заделили задоволително евро и долари за черни дни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР